Hieronder heb ik een aantal tips beschreven die je zeker kunnen helpen bij coöperatief ouderschap.

7 Tips voor coöperatief ouderschap.

1. Blijf positief in het benaderen en communiceren naar elkaar en vermijd (openlijk) conflicten
2. Als er toch een kink in de kabel komt en de communicatie onder spanning komt te staan, neem dan even afstand (in overleg en met uitleg waarom) en kijk naar andere mogelijkheden, andere oplossingen en maak een duidelijke afspraak dat je het “hete” onderwerp op een ander moment bespreekt.
3. Zorg voor structuur in de communicatie, een vaste dag met vast tijdstip kan veel druk wegnemen, zorg dat je in het gesprek bij de onderwerpen blijft die je belangrijk vindt om te bespreken. Maak er een kort en bondig gesprek van en zorg dat het gesprek positief en duidelijk is en over de behoeften van het kind gaat, planning, verzoeken, wijzigingen, overdracht van informatie (school, verjaardagsfeestjes, sport, etc.) en vermijd bovenal verwijten, emoties of persoonlijke zaken. Ook is het raadzaam om de communicatie niet in het bijzijn van de kinderen te voeren, dat is niet in het belang van de kinderen.
4. Wanneer je toch belangrijke zaken wilt bespreken en je dat geeft je spanning, spreek dan samen op een neutrale plek af, persoonlijk (dus niet over de mail, app of telefoon), zonder kinderen en bespreek van tevoren waar het gesprek overgaat en ook hier weer bespreek enkel de punten die je afgesproken hebt.
5. Zie de nieuwe situatie als een zakelijke relatie, alsof je ex-partner een goede collega is. Samenwerken, wederzijds respect, positieve instelling en beleefdheid zijn de nieuwe werkwoorden van de relatie tussen jou en je ex-partner. Wees ook bewust dat je samen meer kunt bereiken door samenwerken, met name op lange termijn en in het belang van de kinderen.
6. Wees niet gemakzuchtig met communicatie door berichten via de kinderen aan de ex-partner door te spelen en ga nimmer in gesprek in na het nuttigen van alcohol.
7. Indien er sprake is levensvoorziening voor de kinderen of partner, alimentatie is het van belang voor een goede verstandhouding om dit tijdig te betalen en anders in gesprek te gaan met elkaar. Het tijdig betalen van de voorziening zorgt rust binnen de relatie.

lees hier het volledige artikel over Coöperatief ouderschap en parallel ouderschap