Positiviteit na de scheiding

De manier waarop wij de scheiding benaderen en door het proces lopen ligt aan onszelf. Hoe veerkrachtig zijn we, hoe weerbaar of zelfredzaam zijn we eigenlijk? Welke factoren spelen mee om ons mentaal, emotioneel sterk, krachtig en vooral positief te krijgen en te houden?

De grootte en zwaarte van de pijn, tegenslag, uitdaging of verlies zal in balans moeten staan met de steun, geloof (in jezelf), je ervaring (uit vorige misgelopen relaties), het anticiperen op de toekomst, je vaardigheden, je vindingrijkheid en je motivatie. Kortom hoe sterk ben je om deze uitdaging aan te gaan? Een relatiebreuk of scheiding is te allen tijde een rouwverlies, het enige verschil is enkel dat er geen fysieke afscheid genomen kan worden van een persoon.

Het is dus mogelijk dat je simultaan rouwverlies ervaart maar toch moeilijk een punt kunt zetten achter de gebeurtenis en dus niet echt afscheid kunt nemen op emotioneel gebied. Steun op dit soort momenten vanuit je omgeving is onontbeerlijk. Wie kan je steunen, helpen, naar je luisteren of simpelweg ervoor je zijn? Er is een simpele manier om te kijken wat je kan helpen. Pak een vel papier, maak er een balans (teken een kruis of weegschaal) op met de woorden steun en uitdaging (aan weerszijden) en bekijk vervolgens of het in balans is of dat het naar een kant uitslaat.

Verder is het raadzaam om aan jezelf te werken, jezelf te ontwikkelen door bijv. een cursus te doen, lezen over een bepaald onderwerp, sporten, creatief te worden, hobby te zoeken en gezonder te leven. De combinatie van deze factoren zullen op kort termijn even uitdagend zijn maar wel een boost geven. Op lang termijn zul je meer vruchten ervan kunnen plukken, je zult je beter voelen, je zult je zowel mentaal als fysiek sterker voelen, je zelfvertrouwen zal exponentieel groeien en je zult een voorbeeldouder worden. De periode na de scheiding is vaak een investering in jezelf.

Dit lijkt allemaal veel en rigoureus maar het advies luidt dan ook, stap voor stap.. niet alles tegelijk.. beter langzaam en actief dan te snel en straks uitgeblust.

Heb je hierbij hulp bij nodig of advies, neem gerust contact met me op.

projectdaniel@outlook.com