Ouderschap na de scheiding

Een scheiding brengt veel emoties met zich mee en de nasleep ervan vaak nog meer. Verhuizing, verwerking, op jezelf aangewezen zijn, de nieuwe relatie tussen jou en je ex, de kinderen en hun opvoeding. Dit is slechts een greep uit de vele gevolgen die tot stand komen na een scheiding of relatiebreuk. In het kader van en verbroken relatie met kinderen belicht ik hier het alleenstaand ouderschap. In plaats van samen alles doen ben je volledig op jezelf aangewezen wat de opvoeding en relatie met je kinderen betreft. Veel voorkomende factoren die stress kunnen veroorzaken tijdens het alleenstaand ouderschap gaan vaak gepaard met gevolgen van de scheiding of relatiebreuk.

 

Factoren die stress veroorzaken bij alleenstaand ouderschap:

– Geldproblemen, door een scheiding kun je financieel in de problemen terecht komen, met gevolg dat je meer gaat werken of gewoonweg minder te besteden hebt terwijl je uitgaven gelijk blijven.
– Omdat je er alleen voor staat kun je het gevoel hebben soms de andere ouder te moeten spelen omdat deze op bepaalde cruciale momenten afwezig is, je staat er alleen voor, je ervaart geen hulp, steun, feedback bij alledaagse kwesties.
– Minder consequentie, meer chaos, meer druk, minder tijd voor jezelf waardoor je harder moet werken voor de opvoeding van de kinderen. Er kunnen momenten van onachtzaamheid, slechte communicatie, irritaties en opvliegend karakter naar voren komen.
– Weinig sociaal contact doordat de eerste periode van de scheiding een negatief balans veroorzaakt op de emotionele bankrekening.
– Eventueel je kinderen voorbereiden, begeleiden en ondersteunen bij hun verwerking, gedachten, gevoelens en omgang met de nieuwe situatie, bij jou, de andere ouder en mogelijk de intrede van een stiefouder met eventuele kinderen.
Dit zijn uitdagingen van de bovenste plank, voor elke ouder, in dit soort situaties is steun noodzakelijk, van mensen om je heen die positief met je meekijken, mensen die je situatie begrijpen maar ook van je ex. Deze wil ongetwijfeld ook dat jij ook het beste zult doen, in het belang van de kinderen.

 

Je zult eerst voor jezelf moeten zorgen, alles valt of staat immers met jou.. als metafoor kun je denken aan de veiligheidsregels in een vliegtuig. Daar vragen ze of je eerst de zuurstofmasker op je eigen gezicht plaatst én dan pas op die van je kinderen of anderen. Want als je eerst goed voor jezelf zorgt, kun je pas voor anderen zorgen. Mocht je in een moeilijke periode terecht komen op gevoelsniveau, wees dan volwassen, accepteer dat het even niet loopt, neem je verantwoordelijkheid, geloof in jezelf, aanvaard de gevolgen en leer ervan. Je bent aan een nieuwe periode begonnen en dan leer je altijd door vallen en opstaan, zoals iedereen.