In mijn nieuwe blog behandel ik o.a. meningsverschillen tussen de ex-partners.

 

Meningsverschillen

De redenen waarom meningsverschillen ontstaan zijn talloos, dat kan door interpretatie, (hoe zien wij iets en hoe denken wij hierover), emoties en gevoelens zijn andere factoren die meespelen, andere (persoonlijke) waarden, andere doel voor ogen. Wellicht ken je de uitspraak, lets agree on disagree.. oftewel: laten we van mening verschillen, ieder zijn eigen mening en geen ruzie onderling, eind goed al goed. Juist, dat is helaas niet altijd zo. Wanneer we vanwege onze doelen, emoties of interpretatie niet overeenstemmen met de mening van de ex-partner ontstaat er een conflict.

 

Tips voor meningsverschillen tijdens gesprekken

Een handige tip om je rust te bewaren in het gesprek en je emoties de controle te laten nemen op zo’n moment is actieve communicatie andere tips zijn o.a. jezelf zo flexibel mogelijk op te stellen in je gedrag, zoals rustig blijven, positieve zelfspraak en voor het gesprek een ontspannen muziek of ademhalingsoefeningen te doen. Laten we ze in een vogelvlucht even doornemen.
Flexibel mogelijk op te stellen; je weet dat je een moeilijk gesprek tegemoet gaat, dat je waarschijnlijk een meningsverschil zult krijgen, met deze kennis vooraf kun je het gevoel dat je tijdens het gesprek ontwikkelt sturen. Hou er rekening mee dat je niet altijd je zin krijgt.

Positieve zelfspraak

Positieve zelfspraak, hiermee praat je tegen jezelf op een positieve manier, is dit gek? Nee, dat is het niet, miljoenen mensen praten tegen zichzelf en zijn mentaal zeer gezond. Het is een manier van alertheid (je bent er snel bij om jezelf te corrigeren),je verkleint de negatieve zelfspraak en je vergroot eigenhandig je zelfvertrouwen (be your own mental coach or your own personal bolster).

Ondanks alle goede intenties, technieken, training en motivatie kan het natuurlijk eens voorkomen dat het minder goed gaat dan je verwachtte.. niet getreurd, dat kan, Rome is ook niet in één dag gebouwd en praat jezelf nou niet de put in, let dus op je zelfspraak! En neem verantwoordelijkheid voor het feit dat het niet lukte, zo ben je namelijk geen slachtoffer meer van de situatie.
Wel is het raadzaam om twee punten te allen tijde niet te vergeten; het belang van de kinderen en dat je als ouder een rolmodel bent voor je kinderen.

Een rolmodel betekent in dit geval dat je zaken positief benadert en je niet negatief uitlaat over zaken waar je geen controle over hebt of niks mee te maken hebt.