Met het eindigen van het huwelijk eindigt ook de relatie met je partner, maar in het geval van ouderschap blijven jullie samen voor je kind(eren) zorgen. Het ouderschap wordt opnieuw uitgevonden. Er zal moeten nagedacht over de omgang, over de communicatie van de afspraken die jullie samen maken over je kind(eren). Er zijn twee veel voorkomende vormen hiervoor:
Coöperatief ouderschap en parallel ouderschap, dit zijn twee totaal verschillende vormen van ouderschap maar ze werken goed voor kinderen en er zijn varianten mogelijk, die van deze twee afgeleid zijn. Deze twee vormen bieden veel mogelijkheden voor zowel de ouders als de kinderen, mits er geen conflict tussen de ouders is. Deze manieren bieden voor de kinderen voldoende kans om met beide ouders een goede band op te bouwen na de scheiding zonder in loyaliteitsconflict te raken, zo krijgen ze de kans om emotioneel gezond en met een gevoel van rust en veiligheid op te kunnen groeien.

Coöperatief ouderschap

Coöperatief ouderschap staat voor de manier waarop ouders na hun scheiding met elkaar communiceren over de situatie en de behoeften van de kinderen, de wijze van communicatie is rechtstreeks, direct en op een positieve manier. Deze wijze vergt flexibiliteit, open communicatie, eerlijkheid en zakelijkheid. Er is geen plaats voor emoties die de communicatie kunnen verstoren. Als ex-partners zul je respect voor elkaar moeten tonen, duidelijke afspraken met elkaar moeten maken en deze nakomen(denk aan planning, verzoeken en wijzigingen). Daarnaast is het beter om geen verwachtingen te hebben van de andere ouder, niet alleen kan dat tot een emotionele verwachting leiden maar ook tot een teleurstelling. Er zijn genoeg tips om deze versie te laten slagen

Parallel ouderschap

Parallel ouderschap is een andere uiterste vorm van ouderschap die gebruikt wordt wanneer sprake is van slechte communicatie tussen de ouders. Beide ouders hebben hun eigen manier van opvoeden en nemen hun eigen verantwoordelijkheid wanneer de kinderen bij hen zijn. De communicatie tussen de ouders is op een lage peil net als de flexibiliteit in de afspraken. Het voordeel van deze stijl is dat beide ouders, op hun eigen manier het ouderschap vorm kunnen geven. Deze aanpak is zeker geschikt om conflicten tussen de ouders te voorkomen. In geval van vechtscheidingen kan dit een effectieve manier zijn.
Verder zijn er nog veel “hybride” vormen zoals coöperatief ouderschap en met betrekking tot “hete hangijzers” kan er dan bijv. parallelle stijl aangehouden worden. Een goed vb. hiervan is bijv. een nieuwe partner in het leven van één van de ouders waardoor er spanning ontstaat tussen de ouders en vervolgens tussen de ouders besloten wordt om het ouderschap (even) parallel te laten verlopen. Als er aan het begin van het vernieuwde ouderschap nog veel spanning en emotie heerst kunnen de ouders starten vanuit een parallelle houding, net zolang totdat de gemoederen gezakt zijn en ze open en rustig met elkaar weer kunnen omgaan en communiceren. Zodra deze fase is aangebroken kan de coöperatieve versie in werking worden gezet. Ook voor deze manier van ouderschap zijn er waardevolle tips